Az ember a nagy műanyaggyűlölet közepette eszegeti a repülőn a kiporciózott kis adagját, s arra lesz figyelmes, hogy nem túl környezetkímélő a tálalás. Egyszer használatos műanyag pohár, evőeszközök, és kajás dobozok, ezekben kapjuk a harapnivalót a gépen.
Ennek most vége lehet
A londoni székhelyű Priestman Goode tervezőiroda arra vállalkozott, hogy újraálmodja a repülőn felszolgált ételcsomagot. Szőröstül-bőröstül.
Az eredményből pedig összeállított egy tárlatot. Két fő célt tartottak szem előtt a tervezők a munka során: az egyik a környezetbarát, újrahasznosítható anyagok használata, a másik pedig az étkezőcsomag súlyának csökkentése volt. Rengeteg innovatív ötlet vált valóra, melyek már 500 gramm alatti súllyal bírtak, s abszolút környezetkímélőek.
Kávészemek, alga, bambusz, rizs
Az egyik csomag tálcáját például őrölt kávészemekből készítették el. A tálca mélyedéseiben megbújó, apró tányérkákat algából, bambuszból és rizsből ragasztották össze, ahogy az evőeszközöket is. Az alkotók az esztétikum mellett a struktúrára is odafigyeltek: a pici salátástálat például salátalevelekből és algából rakták össze. Vagyis az ember olyan termékből eszik, amit épp fogyaszt. Szellemesen formabontó. Az ivópoharakat komposztálható bioműanyagból csinálták, a kulacsszerű ivópalacknál pedig ügyeltek, hogy az ülések hátsó zsebében is el lehessen őket helyezni.
A környezetvédelem a leghangsúlyosabb érték
Nagyon úgy tűnik, hogy a Priestman Goode iroda tematizálni akarja a repülőgépen megtalálható ételcsomagok piacát, forradalmi design-ja és alapanyag felhasználása bizonyára elindít majd egy folyamatot, hisz a környezetvédelem, mint érték, minden eddiginél hangsúlyosabban jelenik meg.
(Via)