Vendég van, de munkaerő nincs a Balatonon, pedig már több mint egymilliót kereshet egy szakács
Vendégből nem, munkaerőből viszont annál nagyobb a hiány a Balatonnál – írja a Népszava. A lapnak nyilatkozó balatonfüredi vállalkozó szerint a vendéglők, büfék, falatozók tizede csak június közepén tud kinyitni. Más felmérések szerint a cégek nyolcvan százalékánál nincs elég ember.
Pedig a fizetésekre nem lehet panasz. Egy balatonlellei üzlettulajdonos szerint aki akar dolgozni, az képzettség nélkül is megkereshet akár 400 ezer forintot. „Csak éppen nincs meg a hajlandóság. A fiatalok úgy gondolják, hogy eldolgozgatnak, aztán este irány a buli, viszont mi is nyitva vagyunk hajnali kettőig” – hangsúlyozta.
Mindez úgy, hogy jelentősen nőtt a profi szakácsok és felszolgálók fizetése is. A nagyobb éttermek 800 ezer és 1,2 millió forint közötti összegeket kínálnak havonta.
Nemrégiben jött egy szakács (…) bement vagy öt helyre, s megkérdezte, mennyiért alkalmaznák. Hétszázezerről indult a licit, végül 1,1 millióért szegődött el
– mesélte egy siófoki vendéglős.
A munkaerőhiány természetesen nem ma kezdődött a Balatonnál. Az egyik tóparti péküzletlánc alkalmazottja a lapnak elmesélte: „a szakmabeliek, vagyis szakácsok, pincérek, eladók egy jelentős része kint dolgozik Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Svájcban, Angliában vagy Írországban”.
Ráadásul a jelenség nem kizárólag a vendéglátósokat érinti. A portál írásából kiderül, hogy a boltokba, bazárokba sem találnak eladót a tulajdonosok és a szállodákból is hiányoznak a takarítók, szobaasszonyok. Így nem meglepő, hogy később az ellátással is gond lehet. Előfordulhat például, hogy egy büfébe nem érkezik majd meg időben a sör- vagy üdítő-utánpótlás.