Újra felbukkant a 18. századi pusztító betegség
A modern világ azt hitte, végleg elfelejthetjük a 18. században felismert egyik leghírhedtebb betegséget, amit egy szimpla vitaminhiány okoz. Úgy tűnik azonban, hogy a hajósok betegsége, a skorbut visszatért, mégpedig az Egyesült Államokban, ahol a megvásárolt élelmiszer egy negyede kerül a szemétbe – írja a Science Alert.
A C-vitamint, melynek hiánybetegsége az egykor rettegett skorbut, csak a múlt században fedezte fel Szent-Györgyi Albert, de a skót James Lind már jóval korábban észrevette, hogy a rejtélyes betegség egy egyszerű diétával orvosolható: sok citrusfélét kell fogyasztani.
A skorbut korai tünetei: fáradékonyság, ingerlékenység, étvágytalanság, rossz közérzet, izomfájdalmak, érzékeny izületek és fájdalmas csontok. A jellegzetes késői tünetek már a valódi skorbut, a fokozott kötőszöveti sérülékenység jelei, amelyek a következők: elhúzódó sebgyógyulás, száraz, pikkelyes bőr, bevérzések a bőrön, a csonthártya alatt és az izületekben, fokozottabb vérzési hajlam (pl. orrvérzés), fogínyvérzés, ínygyulladás, foghullás, kóros csont- és fogképződés – írja a Házipatika.
Mivel a fejlett országokban már nem számítanak rá, az orvosok könnyen félrediagnosztizálhatják az egyébként igen jellegzetes tüneteket. Eric Churchill az USA-ban praktizál, ahol 6 évvel ezelőtt találkozott első skorbutos páciensével, és azóta mintegy 20-30 újabb skorbutos beteg fordult hozzá.
Azok az emberek, akik erősen limitált költségvetésből gazdálkodnak, gyakran választanak magas zsír- és kalóriatartalmú ételeket, mert ezek jobban eltelítenek és kielégítenek, mint a zöldségek és a gyümölcsök
– vélekedik az orvos, akinek a vitaminhiányos betegei gyakran túlsúlyosak. Amikor nem megfelelő a tápanyagbevitel, minőségi éhezésről beszélünk, szemben a mennyiségi éhezéssel, amikor a kalóriabevitel is alacsony.
De nem Észak-Amerika az egyetlen olyan fejlett ország, ahol megvetette a lábát a skorbut: 2016-ban Ausztráliában sok diabéteszben szenvedő páciensnél diagnosztizáltak skorbutot. Ők egy személyt leszámítva mindannyian elég zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, azonban túlfőzték őket, márpedig a C-vitamin hő hatására gyorsan bomlik.