A legjobb tojásos menüsor
A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.
Mi egy komplett tojásos menüt hoztunk, a tojás reggelihez, ebédhez, vacsorához, édességhez, sőt, még alkoholos italhoz is felhasználható.
Tojásleves
Hozzávalók:
2-3 evőkanál olaj
2 púpozott evőkanál liszt
babérlevél
őrölt paprika
őrölt kömény
só
3 db tojás
kevés ecet
Elkészítés:
Alacsony lángon a lisztből és az olajbol rántást készítünk, majd felöntjük 1 liter vízzel.
Ízesítjük babérlevéllel, köménnyel, sóval és őrölt paprikával.
A 3 tojást felverjük, majd ha felforrt a leves, a felvert tojásokat óvatosan belekeverjük, és így még 1-2 percig főzzük.
Ecettel lehet ízesíteni.
Egyben sült fasírt tojással
Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús
50 dkg darált marhahús
10 db tojás
1 nagy fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
só
bors
köménymag
majoranna
fűszerpaprika
10 dkg zsemlemorzsa (szükség szerint)
1 ek napraforgó olaj (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítés:
9 tojást megfőzünk.
A húsokat összekeverjük, hozzáadunk 1 tojást, apróra vágott lilahagymát, zúzott fokhagymát, fűszereket ízlés szerinti mennyiségben és zsemlemorzsát, amennyi szükséges.
Olajjal kikent tepsibe belerakjuk a hús felét, eligazítjuk, sorba rakjuk a tojásokat, majd a megmaradt hússal beborítjuk, és eligazítjuk rolád formában.
Alufóliával letakarjuk, 200 °C-ra előmelegített sütőben 1 órát sütjük, majd levesszük a fóliát és további 30-45 percet sütjük.
Citromos tejespite
Hozzávalók:
7.5 dkg cukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
2 db tojás
fél liter tej
15 dkg liszt
kevés vaj (a forma kikenéséhez)
Elkészítés:
A tojásokat a cukrokkal, a citromhéjjal, és a sóval jó habosra felverjük.
3-3 részletben folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és a tejet is.
190 fokra előmelegítjük a sütőt, a tepsit/jénait/piteformát kivajazzuk, majd beleöntjük a masszát.
10 percig 190 fokon sütjük a pitét, majd 170 fokra visszavesszük a hőfokot, és így sütjük még úgy 30-40 percig.
Porcukorral megszórva, gyümölccsel, lekvárral tálaljuk.
Fotók: Thinkstock