Süss klasszikus karácsonyi aprósüteményeket!
Karácsonykor vannak szinte “kötelező” aprósütemények. Előnyük, hogy jó előre elkészíthetőek, szépen tálalhatóak, kitűnő vendégváró falatok.
Rögtön puha mézeskalács
Hozzávalók:
33 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
1 tk szódabikarbóna
10 dkg vaj
1 dl méz
1 db tojás
Elkészítés:
A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát összekeverjük.
Hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Átkeverjük és kézzel egynemű tésztává gyúrjuk.
A tésztát jól lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd formákat szaggatunk belőle süteménykiszúróval.
A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10 perc alatt készre sütjük.
Habcsók
Hozzávalók:
Hozzávalók:
7 tojás
56 dkg cukor
1 citrom leve
olaj
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral és citromlével nagyon keményre felverjük.
Gőz fölött tovább kevergetjük, míg a hab felfelé húzott kis csúcsa el nem dől.
Olajjal vékonyan kikent tepsibe formákat nyomunk belőle habzsákból.
A sütőt előmelegítjük, és 100 fokon, légkeveréssel 45 percig sütjük-szárítjuk.
Száraz, szellős helyen sokáig eláll.
Linzerkarika
Hozzávalók:
25 dkg liszt
18 dkg vaj
3 tojássárgája
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 kis üveg pikáns gyümölcslekvár
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk az apró darabokra vágott vajat.
Beletesszük a tojássárgáját, csipet sót, a cukrot, a citromhéjat, és gyorsan összedolgozzuk. Fóliába csomagoljuk és hűtőben kb. fél órát pihentetjük.
A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk és kerek lapokat szúrunk belőle. A lapok felére külön kis formákat szúrunk díszítésként.
A kiszúrt lapokat tepsire rakjuk, és tojással megkenjük.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt világossárgára sütjük.
Amikor kihűlt, egy teljes és egy kilyukasztott formát lekvárral összeragasztunk. Egy-két óra múlva is fogyaszthatjuk, de süteményes dobozban tárolva pár hétig is eláll.
Fotók: Thinkstock, Pinterest