Süss kekszet a mikulásnak! - 3 nagyszerű recept
Amerikai csokis keksz
Hozzávalók:
280 g liszt
1 tk szódabikarbóna
25 dkg vaj
20 dkg cukor
2 zacskó vaníliás cukor
2 tojás
kb 15 dkg étcsoki csepp
pici só
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat.
A liszt-szódabikarbóna-só keverékét elkeverjük a tojásos masszával.
A csokicseppeket hozzákeverjük.
Sütőpapíros tepsire teáskanállal ráhalmozzuk a tésztát, egymástól viszonylag távol, mert megnőnek.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ebből az adagból kb 5 tepsi keksz lesz.
Citromos-mákos keksz
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só
1/4 kk szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
1-2 ek citromlé
2 ek mák
Elkészítés
A porcukrot, a vaníliás cukrot és a vajat jól kikeverjük, majd hozzákeverjük az egész tojást, és a reszelt citromhéjat.
A lisztet, a szódabikarbónát, és egy csipet sót összekeverjük, majd beleszitáljuk a vajas-cukros masszába, majd kanalanként adjuk a citromlét
Végül belekanalazzuk a mákot (nem kell ledarálni), és így is jól kikeverjük.
Sütőpapíros tepsibe teáskanállal kis halmokat rakunk és egy kicsit lelapítjuk kanállal.
160 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt világos színűre sütjük.
Fahéjas keksz
Hozzávalók:
12,5 dkg puha vaj
11 dkg cukor
1 tojás
1 zacskó vaníliás cukor
25 dkg liszt
1 kk sütőpor
hempergetéshez:
2 kk fahéj
2-3 kk cukor
Elkészítés:
A puha vajat simára keverjük a cukorral, a tojással és a vaníliás cukorral.
Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és elkeverjük.
Hűtőbe tesszük minimum 30 percre vagy akár egész éjszakára, így másnap is süthető.
Diónyi golyókat formázunk a masszából. A fahéj és cukor keverékébe meghempergetjük.
Sütőpapíros tepsibe tesszük egymástól legalább 3-4 cm-re a golyókat, kissé le is nyomhatjuk őket.
180 °C-ra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt kisütjük.
Képek: Pinterest