Süss fahéjas süteményeket!
Fahéjas fánk muffin
Hozzávalók
A tésztához
20 dkg finomliszt
0.5 csomag sütőpor
1 csipet só
0.5 tk fahéj
0.25 tk szerecsendió
1 db tojás
15 dkg cukor
75 ml napraforgó olaj
175 ml tej
A tetejére
4 dkg vaj (olvasztott)
4 dkg cukor
0.5 csomag vaníliás cukor
0.5 ek fahéj
Elkészítés:
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót.
Egy másik tálban habosra verjük a tojást, a cukrot és az olajat, végül adjuk hozzá a tejet, és keverjük homogénné.
Dolgozzuk össze a két részt. A massza szinte folyós lesz, maradhatnak benne csomócskák is, ennek ellenére ne kevergessük sokáig!
Kanalazzuk bele a muffinpapírokkal bélelt formába.
175 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Kevés hűlési idő után a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, majd beleforgatjuk a fahéjas cukros keverékbe.
Vaníliás-fahéjas kuglóf
Hozzávalók:
4 db tojás
10 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg cukor
1.5 dl napraforgó olaj
1 dl langyos víz
1 csomag vaníliás cukor
10 csepp vanília aroma
1 citromból nyert reszelt citromhéj
2 tk fahéj
1 csomag sütőpor
Elkészítés:
A négy tojásfehérjét 1 csomag vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
Négy tojássárgáját 20 dkg cukorral fehéredésig keverünk, hozzáadjuk a másik vaníliás cukrot is.
A tojássárgájás masszába keverjük a citrom lereszelt héját, vanília aromát, fahéjat.
Hozzáadjuk a vizet, olajat, sütőport, kétféle lisztet, majd az így kapott sűrű masszát lazítjuk a tojásfehérjék felvert habjával
Légkeveréses sütőben 180 fokon 45 percig sütjük (a kuglóf sütőformát kivajazzuk-kilisztezzük).
Porcukorral szórva tálaljuk.
Fahéjas csiga
Hozzávalók:
A tésztához
40 dkg finomliszt
2.5 dkg élesztő (friss)
2 dl tej (langymeleg)
4 dkg cukor
7 dkg margarin (vagy vaj)
0.25 teáskanál só
2 ek fahéj
A krémhez
10 dkg margarin (vagy vaj)
7 dkg cukor
2 ek fahéj
Elkészítés:
A lisztet tálba öntjük, mélyedést készítünk benne, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk 4 dkg cukorral, és ráöntünk a langymeleg tejből (1-1,5 decit). Kicsit elkeverjük az élesztővel, és letakarva 10-15 percig pihentetjük (míg megkel).
Hozzáadjuk a 7 dkg lágy margarint, 2 ek őrölt fahéjat és a sót. Összegyúrjuk, a tejből teszünk még hozzá, ha kell. Kalácstészta jellegű tésztát kapunk (nem ragad, nem túl kemény, de nem is túl lágy.)
Lefedve kelni hagyjuk a tésztát, 1 óra ajánlott, de ha szükséges, akkor 20 perc is nagyjából elég.
Míg kel a tészta, addig összekeverjük a 10 dkg margarint,7 dkg cukorral és 2 ek fahéjjal. Ez kint maradhat szobahőmérsékleten, úgy könnyebb lesz kenni.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, próbáljuk téglalap alakúra (kb 30×70 cm-esre). Megkenjük a fahéjas-cukros margarinnal, és felcsavarjuk (ha kisebb átmérőjű csigát szeretnénk, akkor a hosszabb oldalánál, ha kicsit nagyobbakat, akkor a rövidebb oldalánál kezdve).
3-4 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és betesszük egy magasabb falú, sütőpapírral bélelt tepsibe. Lehet közel tenni egymáshoz, nem baj, ha összeérnek sütés közben.
Ha reggelire készítjük, akkor tegyük be lefóliázva a hűtőbe vagy hideg helyre előtte este. Reggel tegyük be a hideg sütőbe, és úgy kapcsoljuk be (így fel tud melegedni a tészta és a forma is. Ha nem akarunk egy éjszakát várni, akkor is pihentessük 10 percet a tepsin, mielőtt betesszük a sütőbe.
Sütési hőfok: 200°C.
Fotók: Pinterest