Rusvai Miklós a húsevőbaktérium-fertőzésről
A húsevő baktérium az esetek túlnyomó többségében valamilyen Streptococcus törzs. Azért különösen veszélyes, mert a fertőzött szervezetben nagyon gyorsan, órák alatt elpusztítja a kötőszövetet, a lágyrészeket és a zsírszövetet – írja az Infostart.hu.
Rusvai Miklós virológus szerint Magyarországon ilyen tragédia, mint ami a Budapesti Operettszínház művészének, Vadász Zsoltnak a halálát okozta, ritkán fordul elő. Ugyanakkor más államokban, például Japánban, magasabb a fertőzéses esetek száma. Az ázsiai országban tavaly egész évben 941 esetet jelentettek, idén viszont már ennél is több fertőzöttet azonosítottak.
Rusvai úgy véli, mindenki ki van téve a fertőzésveszélynek, de a megfelelő higiénés intézkedések, mint a gyakori kézmosás és sebfertőtlenítés, segíthetnek a baj megelőzésében.
“Nemcsak Európában, hanem világszinten is a legtöbbször a Streptococcus pyogenes nevezetű baktérium különböző törzsei okozzák ezt a betegséget, ami onnan kapta a nevét, hogy sebfertőzés után a bőrön vagy nyálkahártyán keresztül bejutó baktérium az izmok és izompólyák között szétterjed, és feloldja a szöveteket” – magyarázta a szakember az Inforádiónak nyilatkozva.
A virológus szerint ráadásul a baktérium mindeközben rengeteg mérget termel, ezzel létrehozva a Streptococcus toxikussokk-szindrómát. Ez pedig már gyakran végzetes betegség.
Nincs hatásos gyógymód, de a megfelelő antibiotikum segíthet
Rusvai Miklós hangsúlyozta, hogy nincs hatásos megelőzés a húsevő baktérium által okozott fertőzés ellen. Ha valaki megfertőződik, az időben elkezdett antibiotikumos kezelés ugyanakkor segíthet.
Fontos azonban, hogy a megfelelő antibiotikumot válasszák ki a kezeléshez, mivel nem minden antibiotikum hatékony minden típusú baktérium ellen.
Emiatt gyakran szükséges baktériumtenyésztést végezni, hogy meghatározzák, melyik antibiotikum lehet hatékony a kezelés során.
Ez a folyamat időigényes, és mivel a betegség súlyosan kóros állapota akár két nap alatt is kifejlődik , minden óra számít a kezelés megkezdésében.
Fontos a figyelem
A virológus szerint fontos figyelni bizonyos tünetekre, amelyek arra utalhatnak, hogy valaki húsevő baktérium fertőzésben szenved. Ilyenek közé tartozik a seb körüli duzzanat, kipirosodás és fájdalom.
Ha ezen jelenségek mellé még rosszullét és hidegrázás is párosul, akkor az már súlyos állapotot jelezhet.
Rusvai Miklós fontosnak tartotta kiemelni, hogy ellentétben a közvélekedéssel, nem jelentkezik piros csík, így erre várva nem célszerű időt veszíteni.
A húsevő baktérium nem látható módon terjed a bőr alatt, gyorsan képes nagy területet megfertőzni a test bármely táján, nem csak a végtagokon.
Amikor ilyen nagyságú panasz alakul ki, és hozzá még hőemelkedés, láz, hidegrázás társul, akkor már 30 százalékban a megbetegedés végzetes fordulatot vesz, hiába is az intenzív kezelés.