Nagy koktélparadicsom-teszt: Mindegyik átment a próbán, de mutatjuk melyik a legjobb
A paradicsom az egyik legfontosabb konyhai alapanyag, és nagyon sokan szeretik a mini változatát, vagyis a koktélparadicsomot is. A Nébih Szupermenta tesztjén 7 nagy itthoni üzletlánc kínálatának 16 különböző koktél vagy cseresznyeparadicsomát vizsgálták meg: 1 bio paradicsomot. 11 magyar, 2 szlovák, 2 spanyol és 1 olasz terméket szemrevételeztek a tesztelők. A tesztkosárba 125 és 500 g-os kiszerelésű terméket kerültek, 716 és 2495 Ft/kilogramm között.
A biztonsági szempontoknak mind a 16 paradicsom megfelelt
A helyszínen ellenőrízték a termékek nyomonkövethetőségi dokumentációit és a jelöléseket, vagyis a kötelező információk (termelő vagy forgalmazó neve és címe, termék származási országa, minőségi osztály) feltüntetését, majd a növényvédelmi felügyelők hatósági mintákat vettek a paradicsomokból, melyeket a Nébih laboratóriumában számos vizsgálatnak vetettek alá.
A mikrobiológiai tesztek során a baktériumokat kerestek a paradicsomok felületén (például Salmonella, E. coli), és növényvédőszer-maradék analitikával több mint 300 növényvédőszer-maradékra is mérték a laboratóriumi szakemberek a termékeket.
A fenti teszteken mindegyik paradicsom átment: a dokumentációkkal, jelölésekkel semmi gond nem volt, baktériumokat nem találtak, a szermaradékokat tekintve pedig 10 terméken semmi sem volt kimutatható, további 6 paradicsom esetében pedig jóval a megengedett határérték alatti eredményeket mutatott ki a műszer.
A laboratórium munkatársai minőségi paramétereket is vizsgáltak
A paradicsomok cukor-, szárazanyag-, nedvesség és savtartalmára, valamint C-vitamin és a paradicsom színét adó likopin mennyiségére voltak kíváncsiak.
A termékek összes cukortartalma 3,03-6,43 g/100g érték között változott, legjobban a magát “cukorfalatként” jelző termék teljesített a cukortartalom terén. A C-vitamin esetében a mért értékek 21,2-48,2 mg/100g közé estek, és ebben is a “cukorfalat” végzett az élen. A likopintartalom 8,68-17,59 mg/100g között változott.
Az OGYÉI adatai szerint magyar felnőtt lakosság számára ajánlott napi C-vitamin bevitel 80 mg/nap, tehát a mért C-vitamin tartalmak alapján elmondható, hogy 100-200 gramm paradicsom fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.
A likopin egy karotinoid, amelynek immunserkentő és erős antioxidáns hatása van, ezáltal segít elpusztítani a káros szabadgyököket, hasznos a rák, a szív és az érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség és szövődményei megelőzésében.
Szakértő és laikus kóstolók pontozók a termékek ízét, illatát és küllemét
A 16 koktélparadicsomot “vak kóstolásnak” vetették alá, vagyis a szakértő és laikus tesztelők nem tudták, melyik márkát takarja egy sorszám. A kóstolás során a paradicsomok állagát, külsejét, ízét és illatát pontozták.
A dobogóra három magyar származású termék került: első helyen a Nemeskert Kft. által forgalmazott Cherry paradicsom, második helyen a Veresi Piroska fürtös koktélparadicsom, harmadikként pedig a Veresi Bíborka fürtös koktélparadicsom végzett.