Melengető menüajánlat a hűvös hétvégére
Sajnos most már elkerülhetetlenül itt a rossz idő, de ilyenkor már legalább szívesebben főzőcskézünk a konyhában. Hétvégi menüajánlatunk következik.
Gyors gombaleves
Hozzávalók:
50 dkg csiperkegomba
1 csipet finomra vágott petrezselyemzöld
2 fej apróra vágott vöröshagyma
6 dkg vaj
3 dkg sima liszt
5 dl tej
4 dl zöldségalaplé
1 teáskanál tejföl
Elkészítés:
Felaprítjuk a vöröshagymát, és a vajban aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a csiperkegombát, és kevergetve 5 percig pirítjuk.
Rászórjuk a sima lisztet, még 1 percig kevergetve pirítjuk.
Belekeverjük a tejet és a zöldségalaplét. Lassú tűzön 10-15 percig főzzük; akkor jó, ha a leves besűrűsödik, és a gomba megpuhul. Egy kanálka tejföllel és csipetnyi finomra aprított friss petrezselyemmel tálaljuk.
Karamellizált csirkemell ananászban tálalva
Hozzávalók
1 db ananász
40 dkg csirkemell
3 evőkanál olaj
150 ml szójaszósz
2 evőkanál méz
3 evőkanál barnacukor
1 evőkanál szezámmag
20 dkg rizs
Elkészítés
Az ananászt félbevágjuk és kivájjuk a belsejét.
Csirkemellet felkockázzuk, serpenyőben kevés olajon megpirítjuk.
Hozzáadjuk a cukrot, szójaszószt, mézet és karamellizáljuk a hússal együtt, végül szezámmaggal ízesítjük.
Főtt rizst teszünk az ananász egyik felébe, a másikba a húst. A maradék szafttal meglocsolhatjuk az egészet.
Morzsás almás pite
Hozzávalók:
a tésztához
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
7 dkg barna cukor
1 db tojás
1 csipet só
Almás réteg hozzávalói
6 db alma
1 citromból nyert citromlé
3 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj (őrölt)
1 kávéskanál szerecsendió
Hozzávalók a morzsához
10 dkg vaj
10 dkg finomliszt
10 dkg barna cukor
1 citromból nyert citromhéj
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá a villával enyhén felvert tojás. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra. Ezután béleljük ki vele a formát.
Az almát hámozzuk meg, majd negyedeljük fel, és távolítsuk el a magházat. Ezután facsarjuk rá a citromlevet, majd forgassuk alaposan össze (így az alma nem barnul meg a felhasználásig).
A barna cukorhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót.
Ezután a formában lévő tésztára tegyük rá az almaszeleteket, majd szórjuk meg a cukros keverékkel.
A morzsához a lisztet keverjük össze a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a cukrot és a felkockázott puha vajat. Ezután morzsoljuk össze úgy, hogy darabos morzsát kapjunk.
Az almaszeletek tetejére ezután egyenletesen szórjuk rá a durva morzsát.
Helyezzük 160 °C-ra előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt szép aranyszínűre.
A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni.
Tálalás előtt szeleteljük fel, majd ízlés szerint tejszínhabbal, vaníliafagyival kínáljuk.
Fotók: Pinterest