"Kis kacsa fürdik sárga szószban, anyjához készül Új-Mexikóba" - ez egy új ételnév a Konyhafőnök VIP-ből
A Konyhafőnök VIP középdöntőjének második napján a kék csapatban Ági, Begi és Simon, a zöld csapatban Zsófi, Zsolt és Ákos mérkőztek meg.
Első körben csöves kukoricát és pattogatott kukoricát kaptak alapanyagként, melyből húsos főételt kellett készíteniük.
A zöldeknél Zsolt jól irányította konyhafőnökként a csapatot, popcornos bundás libamellet készítettek kukoricachutney-val. A zsűrinek tetszett a tálalás, bár túlzónak találták a több édes elemet a tányéron.
A kékek töltött kacsacombot akartak csinálni, de a kevés idő miatt újratervezték, kifilézték a combot és popcornos töltetékes roládot tálaltak fel kukoricás polentával és grillezett kukoricával, amit ők így neveztek meg:
„Kis kacsa fürdik sárga szószban,
anyjához készül Új-Mexikóba.”
Rozina szerint csukott szemmel valóban hozza az étel a mexikói ízeket, de a hús nem sikerült, kívül megégett, belül kissé nyers, a töltelék pedig szinte eltűnt belőle.
Ezt a fordulót a zöldek nyerték.
A második körben a francia konyha alapanyagai játszották a főszerepet, egy előételt és egy főételt kellett készíteniük különböző húsokból.
A zöldek előnyként először választhattak maguknak, majd ők mondhatták meg azt is, milyen húsból melyik ételt készítse a kék csapat. A kékek a kapott békán és bárányon teljesen kiakadtak, főként Simon nem gondolta, hogy ebből lesz valami.
Fotó: RTL Klub
A zöldeknél bár Zsófi volt a konyhafőnök, valójában mégis Zsolt irányított. Előételként kéksajtos rákparfét készítettek tésztakosárban, blansírozott zöldségekkel, főételként pedig galambsupreme-t lilapereszkés, zsályás padlizsánágyon, gombamártással. A rák páncéljából maradtak darabok az előételben, de összességében jónak találták.
A kék csapat borzasztóan szenvedett, Begi azt mondta, „minden kuka”, odaégette a káposztát, újragyúratta Ágival a tésztát, amiből aztán nokedli lett – és veszekedés, Simonnak nem tetszett a nokedli és krumplichipset csinált. Végül annyira feszültek lettek, hogy Simon azt mondta, hogy ő ezt nem viszi ki, vigye ki, aki csinálta, gyakorlatilag semmivel nem volt elégedett. Ági a könnyeivel küszködött, mert Begi ráordított. Az ételük báránygerinc volt lilakáposztapürével, krumplichips-szel és zöldbabbal, a főétel pedig rántott és párolt békacomb tejszínes-fokhagymás mártással és galuskával. A zsűri a veszekedés ellenére elégedett volt az ételekkel, bár a békánál azt mondták, hogy látszik, hogy nem kattantak rá erre az alapanyagra.
A kialakult helyzet miatt a versenyzők meghallgathatták a séf „hegyibeszédét” is, miszerint a konyhafőnöknek kell vállalni a felelősséget azért, ami a konyhán megy, de csapategységet kell alkotni, mellé kell állni. Ági szégyellte magát az egész csapat nevében, nehéz volt visszatartani az értékelés alatt az érzelmeit, utána már nem is sikerült.
Végül mindenki legnagyobb meglepetésére a kékeket hozták ki nyertesként.
Címlapfotó: RTL Klub