Mit süssünk a hétvégén?
A gesztenyeimádóknak most jött el az ideje, már kezd hullani a szelídgesztenyefák termése. Ezeket vagy illatozó gömbökként egyben megsütjük vagy geszenyepürét is készíthetünk belőlük. Abból pedig süteményeket, nézzünk is három különlegesebbet!
Gesztenyés pavlova
Hozzávalók:
3 szobahőmérsékletű tojásfehérje
12 dkg porcukor
1 ek (alma)ecet
1 ek étkezési keményítő
fél csomag gesztenyemassza
tejszínhab
Elkészítés:
A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, közben több adagban hozzáadjuk a porcukrot, ecetet és a keményítőt.
A végén egy fényes, nagyon tömör habot kapunk.
Sütőpapírra borítunk egy edényt, körberajzoljuk, majd a papírt megfordítva a tepsire helyezzük. Erre kanalazzuk a habot és nagyjából elegyengetjük kanállal. Nem kell tükörsimának lenni, ez úgy is szép lesz, ha egyenletlen.
150 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percet sütjük.
Ha kihűlt, tejszínhabot halmozunk rá és megszórjuk reszelt gesztenyepürével.
Mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel
Hozzávalók:
tésztához:
6 tojás
10 dkg darált mák
3 csapott ek lenmagliszt
1 ek cukor
késhegynyi szódabikarbóna
1 ek olívaolaj
krémhez:
25 dkg gesztenyemassza
3 érett banán
Elkészítés:
A mákot, lenmaglisztet, cukrot és szódabikarbónát összekeverjük.
A tojások sárgáját elkeverjük az olajjal.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A tojássárgákat elkeverjük először a száraz hozzávalókkal, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét is.
Muffinkapszlikba vagy sütőpapíros tepsibe öntjük.
180 C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A krémhez a gesztenyemasszát és a banánt összeturmixoljuk vagy villával alaposan összetörjük és ráhalmozzuk a kihűlt sütire.
Gesztenyepüré sajttorta
Hozzávalók (16 cm-es formához):
kekszes alaphoz:
6 dkg vaj
11 dkg darált keksz
gesztenyés részhez:
25 dkg mascarpone
20 dkg gesztenyepüré
1 dl tejföl
6 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 ek liszt
2 tojás
habhoz:
2 tojásfehérje
6 dkg cukor
Elkészítés:
A sütőformába alulra sütőpapírt teszünk, kívülről pedig alufóliába csomagoljuk.
Az alaphoz a vajat felolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel. Annyi keksz kell, hogy éppen nedves legyen a massza. Alaposan belenyomkodjuk a forma aljába, úgy, hogy egyenletes legyen.
165 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt elősütjük.
Közben a mascarponet, tejfölt, cukrot, lisztet és gesztenyepürét alaposan elkeverjük, majd a tojásokat is egyesével hozzákeverjük.
Ráöntjük a kekszes alapra és 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha megmozgatva a közepe már nem hullámzik, max csak éppen kicsit remeg. Kivesszük a sütőből, a sütő hőmérsékletét pedig lejjebb vesszük kicsit, 150 °C-ra.
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A sajttorta tetejére halmozzuk. Nagyjából eloszlatjuk a habot, majd egy villát beleböködve és függőlegesen kihúzogatva formázhatjuk ilyen borzasra. A sütőbe a lenti részre rakjuk, hogy ne égjen meg a hab rajta és kb 20 percig sütjük.
Kihűlve szeleteljük.
További receptekért kattints a Konyhalál blogra!