Jön a nyár, indul a grillszezon!
A legtöbben alighanem mindennél jobban várják a nyarat, a jó időt, hogy végre ki lehessen ülni a kertbe a barátokkal, családdal egy jó grillpartira. Bár a grillezés egyszerűnek tűnhet, igényel némi hozzáértést, mert ha nem vagyunk eléggé körültekintőek, akkor a hús rágós maradhat, kiszáradhat vagy épp szénné sülhet.
Az első lépés a grillezés megtervezéséhez a grillsütő megválasztása. A gázgrill gázpalackkal működik, begyújtása egyszerű, a hőfok könnyen szabályozható és gazdaságosabb is, mint a faszenes változat, de az étel nem sokban tér el a konyhában készítettől. Éppen ezért célszerűbb a faszenes sütő vásárlása, amelynek kedvező az ára, ráadásul a füst jellegzetes ízt ad az ételnek. Csakhogy ezzel együtt több szakértelmet igényel. Például nehezebb szabályozni a hőt és hosszabb ideig tart elkészíteni az ételt.
A faszenes verziónál érdemes a sütés előtt 30-45 perccel begyújtani a faszenet. Alapszabály, hogy csak akkor kezdjünk el sütni, ha a szén már parázslik. Akkor megfelelő a hőfoka, ha kezünket nagyjából 10 cm-re fölé tartva már nem égeti.
Emellett nem érdemes túl sok ételt tenni a grillrácsra. Néhány perc sütés a legtöbb húsnak elegendő, közben pedig többször kell forgatni, de nem villával, mert akkor elfolyik a hús leve, és kiszárad. A legjobb forgatócsipeszt vagy lapátot használni.
Sütögetés során lehetőségek tárháza áll a szakács rendelkezésére, amelyek közül alapvetőnek számít például a csirkeszárny, csirkemell, tarja, hamburgerhús elkészítése, a kezdőknek első lépésre viszont nem ajánlanánk mondjuk az oldalast vagy a pulled porkot, mert azoknak a húsoknak a füstölése több órát vesz igénybe, és nagy tapasztalatot igényel.