Itt a fánkszezon!
Nem farsang a farsang fánk nélkül! Ha már túlvagytok a hagyományos szalagos fánkon, akkor jöhetnek az újabb variácók.
Churros fánk
Hozzávalók:
15 dkg finomliszt
2.5 dl víz
10 dkg vaj
5 g só
3 db tojás
5 dkg barna cukor (forgatáshoz)
1 kávéskanál fahéj (forgatáshoz)
Elkészítés:
Egy lábosban a vajat megolvasztjuk a vízzel, a lisztet és sót belekeverjük, és közepes lángon, folyamatosan keverjük addig, amíg el nem válik a lábostól.
A tojásokat egyesével belekeverjük a tésztába.
Csillagcsövet rakunk a habzsákba, és beletöltjük tésztát.
Forró olajba nyomjunk a 10 cm-es tésztacsíkokat, és süssük pirosra.
Ha megsült, fahéjas cukorba forgatjuk.
Eclaire fánk
Hozzávalók:
A fánkhoz
8 dkg vaj
1.5 dl nagyon hideg víz
10 dkg finomliszt
4 db tojás
1 teáskanál cukor
1 csipet só
A töltelékhez
2 dl habtejszín
2 ek porcukor
A tetejére
10 dkg csokoládé (magas kakaótartalmú)
50 ml víz
1 dkg vaj
Elkészítés:
A vajat egy vastag falú edénybe kockázzuk, hozzárakjuk a cukrot és a csipet sót. Ráöntjük a vizet, és kis lángon, néha megkavarva felforraljuk.
Ha forr, hozzáöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Ez kb. 2 perc. Ha elvált az edénytől, és egybeáll a tészta, azonnal lehúzzuk a tűzről.
Fogjuk a kézi habverőt, és beleütjük a tojásokat egyesével. Mielőtt a következőt beletennénk, mindig homogénné keverjük a tésztát az előző tojással.
Ha kész, félretesszük hűlni öt percre.
A tepsibe sütőpapírt teszünk. A tésztát habzsákba töltjük, és egymástól pár centi távolságra kb. 10 centis csíkokat nyomunk.
Ha kész, állni hagyjuk kb. fél órát.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és ha letelt a fél óra, betoljuk a fánkokat.
10 percig sütjük, majd 180 fokra mérsékeljük a hőfokot. Az ajtón keresztül lessük, mert 20 és 30 perc között elkészül, és aztán már csak ég. Az ajtót tilos közben nyitogatni, mert összeesik!
Ha kész, kivesszük, és recés késsel félbevágjuk őket. Amíg kicsit hűlnek, a csokit egy lábosba tördeljük, és a fél deci vízzel együtt gőz fölé állítjuk. Ha felolvadt, beletesszük a vajat, és azzal is elkeverjük.
A hideg tejszínt felverjük, majd ha kész, a cukrot is beleforgatjuk.
A fánkok tetejét csokiba mártjuk, az aljukra habzsák segítségével tejszínhabot fújunk. A tetejüket rátesszük, és azonnal fogyaszthatjuk is. Ebből az adagból kb. 10 fánk lesz.
Tízperces fánk
Hozzávalók:
1 tojás
1 kis doboz joghurt (175 g)
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
a sütéshez olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük.
Kanállal jó meleg, de ne túl forró olajba szaggatjuk. Kb. fél kanálnyi tésztákat érdemes, különben nem sül át. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük – ha sikerül nagyjából egyenletes, kerek tésztákat szaggatnunk, akkor magától is meg fog fordulni.
Papírtörlőre szedjük és fahéjas porcukorba forgatva tálaljuk.
Fotók: Pinterest