Hajvégápolás a konyhából - ezzel a tippel megőrizheted hajad egészségét
Nyáron a nap kiszívja, a víz kiszárítja. A hajunk ilyenkor különösen hálás egy kis gondoskodásért, amiért csak a konyháig kell elmenni, hiszen a hozzávalókat ott is megtalálhatjuk.
A drogériák polcai telis-tele vannak méregdrága pakolásokkal, hidratáló samponokkal. Azonban, ha jobban megnézzük a címkéket, az aktív hatóanyagtartalma ezeknek a készítményeknek sajnos alig 1-2 %. A konyhában viszont mindig akadnak olyan hozzávalók, melyek többet tudnak a mesterségesen, futószalagon elkészített tégelyekbe zárt szuper samponoknál, balzsamoknál. A méz, vagy az olívaolaj például ilyen, nem beszélve arról, hogy ezek élő, természetes, komplex anyagok.
A hajápoló pakolás receptje nagyon is egyszerű: szükségünk lesz egy evőkanál mézre, (ez lehet virág, akác, hárs, vegyes, amilyen éppen van otthon) melyet felhígítunk 6-8 evőkanál desztillált vagy tisztított vízzel, majd hozzáadunk még egy evőkanál olívaolajat. Amikor homogén folyadékot kapunk, szelíden bedörzsöljük a hajvégekbe, aztán feljebb is, a haj egész hosszában, majd egy órán keresztül hagyjuk hatni, mielőtt leöblítenénk, majd megmosnánk a hajunk a szokott módon. Az eredmény selymesen csillogó ápolt haj lesz. A tapintása kellemes, és nem zsíros. Rugalmas hajszálak, könnyed esés. Annyira egyszerű, hogy valóban megéri kipróbálni, hiszen mit veszíthetünk.
A legklasszabb ebben a receptben, azon kívül, hogy olcsó, hogy nagyon könnyen és gyorsan összeállíthatjuk, nincs benne tartósítószer, az alapreceptet pedig a haladók bővíthetik levendula (Lavandula angustifolia) illóolajjal (3-4 csepp elég), vagy E-vitaminnal (a lágy vitaminkapszulából ki lehet nyomni).
A mézben található cukrok és víz különösen jól hidratálják a töredezett hajvégeket. Mivel a méz igencsak gazdag B-vitaminban és nyomelemekben – magnézium vagy kálium – jótékony hatást gyakorol a hajhagymákra és az egész haj szerkezetére.