Félelmetes jelentést tett közzé az ENSZ: küszöbön az élelmiszerellátás összeomlása
Dermesztő jelentést tett közzé az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, azaz a FAO. Azt írják, hogy az élővilág sokszínűségűnek gyors és drasztikus csökkenése összeomlás fenyegeti az emberi élelmiszerellátást. jelentés egyes információi külön eddig is ismertek voltak, egyben azonban még súlyosabb a kép – írja a 444.hu.
Kizsigereljük a Földet
A FAO szerint az utóbbi 20 évben a bolygó növényzettel borított területének ötöde vált kevésbé termékennyé, drasztikusan csökkent a talaj biodiverzitása, egyre fogynak az erdők, a füves puszták, a korallok, a mangrovék, a tengeri növények, és a termesztett nővények és tenyésztett állatok sokszínűsége is csökken. A tengerek halászati zónáinak harmadát teljesen kimeríti a túlhalászás. Graziano da Silva, a FAO főigazgatója szerint az emberi élelmiszerellátás alapjai vannak veszélyben, ennek oka pedig az emberi vegyszerhasználat, az ipari mezőgazdaság okozta talajromlás, az erdőirtás, a beépítés, a vízbázisok túlhasználata, a környezetszennyezés, az invazív fajok terjedése és maga a klímaváltozás is.
Kevésből termelünk sokat
A problémát azért nehéz átlátni első blikkre, mert úgy tűnik, hogy még sosem termeltünk annyi élelmiszert, mint manapság és a boltok is roskadoznak az ennivalótól. Viszont az a helyzet, hogy nagyon kevés növényből hozzuk ezt ki. A termesztett növények kétharmadát mindössze 9 faj teszi ki, a cukornád, a kukorica, a rizs, a búza, a burgonya, a szójabab, az olajpálma, a cukorrépa és a manióka. Közben viszont a többi 6000 termesztett nővényfajból sokból egyre kevesebbet termelünk, és egyre drágábbak is ezek a növények, holott az emberi étkezésben is fontos szerepe lenne a változatosságnak.
Ebből nagyon komoly baj is lehet
A jelenlegi szisztémát súlyosan veszélyezteti, ha egy hatékonyabb kártevő keményebben odaverne a fenti kilenc bármelyikének, mivel szinte azonnal kitörne az élelmiszerválság. A jelentés szerzője a mostani globális helyzetet az 1800-as évek eleji írországi szituációhoz hasonlította, amikor a szigeten gyakorlatilag egyeduralkodó tápláléknövénnyé vált a burgonya és az évszázad közepén lecsapó burgonyavész következtében több mint egymillió ember halt bele az éhínségbe, vagy az abból következő betegségekbe.