Ezért olcsó a Karmelita-menza a Gundel ügyvezetőjének magyarázata szerint
Interjút adott a 24.hu-nak Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője, melyben elmondta azt is, mi az oka a Gundel Étterem Várban levő miniszterelnökségi menzájának nyomott árainak.
Novemberben nyerték a pályázatot, melyen a menza csak a megbízás egy része volt, a catering pedig a másik része – enélkül nem is indultak volna a tenderen, a profit ugyanis ez utóbbiban van, bár Knoll szerint a menza önmagában is “enyhén nyereséges” tudna lenni.
A városligeti étterem és a miniszterelnökségi menza közti árkülönbséget – a somlóinál például tízszeres árat számolnak fel a Gundel Étteremben – a helyszín, a séf, az alapanyagok, az ételek elkészítésének és tálalásának módja, az adagok nagysága indokolja. Például a menzán biocsirke helyett „egyszerű” csirkét, házi tészta helyett előre elkészítettet kapnak. Ott nincs Zsolnay porcelán, mint az étteremben. De Litauszki Zsolt sztárséf felügyeli majd a menza tevékenységét is.
Amit a menzán felszolgálunk, az egy nagyon egyszerű somlói galuska, több helyen is látni róla képet. De ha a Gundel étteremben megnézi ugyanezt, jelentős a különbség az elkészítésben és a tálalásban.
Elmondása szerint Orbán Viktor nem volt befolyással sem az árakra, sem a kínálatra.
Senki nem mondta, hogy ez az ár, ennyiért kell árulni. Az én döntésem volt, hogy milyen árakon üzemeltetjük a menzát, de a döntésben szerepet játszott, hogy az ott dolgozók korábban milyen árakon ettek.
Az, hogy a menza zárt és nem tudnak, csak ott dolgozókat, illetve oda érkező vendégeket kiszolgálni, az „az épület sajátosságaiból ered, hogy nem tehetünk ezzel kapcsolatban semmit”.
Peter Knoll arról is beszélt, hogy rengeteg gyűlölködő kommentet és telefont kaptak.
Teljesen sokkoló volt. Angolul beszélünk most, hiszen nem magyar ember vagyok. 1995 óta élek Magyarországon, a szívem is ide köt, mindent próbálok pozitívan nézni, ilyen a természetem. De amikor ez az egész kirobbant, először egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy tényleg ez történik. Miután láttuk, hogy mekkora ügy lett ebből az egészből, először a munkatársakkal kezdtem el foglalkozni, mert ők voltak leginkább kitéve a gyűlöletnek. Nem a Gundel étterem szenvedett, hanem az emberek, akiknek fel kellett venniük a telefont, vagy szembesülni a többezer gyűlölködő üzenettel és kommenttel. Nem tudom, el tudja-e képzelni, hogy fiatal huszonéves telefonos operátorként fogadja a hívásokat, és emberek fröcsögve szidalmazzák, személyében sértegetik.
A negatív reakciók ellenére újra elvállalnák a szerződést.
Biztosan pályáznánk, mert a pályázat pont arról szólt, amiben a Gundel évtizedek óta piacvezető: az állami rendezvények cateringje. Nem volt kérdés, hogy versenybe szállunk ezen a területen.