Ezekkel az eszközökkel főztek nagyanyáink
Nagyanyáink ideje óta – mondhatni – feje tetejére állt a világ. Az élet számos területen olyan mértékben megváltozott, hogy jó eséllyel, ha abból a korból hozzánk csöppenne valaki, az élet hétköznapi dolgainak jelentő részét már nem tudná használni vagy elintézni, csak „előképzés” után. Ugyanígy fordítva is igaz: számos olyan konyhai eszköz van, amelyet mi már nem, vagy csak nehezen ismerünk fel, gondot okoz rájönni, hogy hogyan és milyen céllal használták őket.
Nagyanyáink korában a háztartások vezetése sokkal több időt és energiát igénylő feladat volt, mint most. Ennek két oka is volt: általában minden nap főztek otthon (sokszor kétfélét is, hiszen a vacsora is meleg étel volt), és sokkal kezdetlegesebb eszközök álltak a rendelkezésükre, mint napjaink háziasszonyának.
Bár nem főzés, hanem pont az ellenkezője, hidegen tartás a dolga a hűtőszekrénynek, amely napjainkban minden háztartás alapkelléke. Nagyanyáink korában jégszekrénynek hívták, nem véletlenül: a jeges hetente hozta bele a hatalmas jégtömböket, amelyek – megfelelő elektromos technológia hiányában – hidegen tartották a szekrényt, illetve annak tartalmát.
Számos olyan eszközünk van, amelynek lényege nem változott, csak a gépesítettség hozott fejlődést a történetébe. Ilyenek az aprítógépek, szeletelők, darálók, keverő- és gyúrógépek, elektromos habverők. Ezek helyett a korábbi generációk késeket, gyalukat, kézi darálókat és kézi habverőket használtak. A billenős, súlykalibrálós mérlegeket mára a gombelemmel működő digitális mérlegek váltották fel.
Nagyanyáink az ételek jelentős részét saját kezűleg készítették el, ezek között már nagyon sok olyan termék van, amelyet félkészen vagy készen vehetünk meg a boltban. Kézenfekvő, hogy az ezek előállításához szükséges eszközök, bár faluhelyen még sokfelé használatban vannak, egy modern városi embernek már nem tartoznak a kelléktárába. A galuskaszaggató, a száraztésztanyújtó-, formázó és daraboló készülékek, a különféle speciális sütőformák, a kidarálós keksz készítéséhez szükséges daráló, a kenyértészta előkészítésére, gyúrására és kelesztésére szolgáló sziták, rosták, teknők, szakajtók szinte muzeális értéket képviselnek.