Céklából leves, főétel vagy akár desszert is lehet
A cékla a téli hónapokban egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk lehet.
Jellegzetes bíbor színű, a répafélék családjába tartozó, eredetileg Dél- és Közép-Európában őshonos növény. Mára már szinte az egész világon termesztik. Főleg a gyökerét fogyasztjuk, de zsenge hajtásai, levelei salátába keverve fogyaszthatók.
Jelentős a kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban. A népi gyógyászatban kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású. Erősíti az immunrendszert. Magas folsav tartalma miatt kismamák számára ajánlott a fogyasztása.
Univerzálisan használható, lehet belőle előétel, leves, főétel, de akár desszert is.
Céklaleves kecskesajttal
Hozzávalók:
1/2 kg cékla
1 fej vöröshagyma
2 dl paradicsompüré
húsleveskocka vagy alaplé
kecskesajt
olaj
só
bors
Elkészítés:
A céklákat meghámozzuk és közepes darabokra vágjuk.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk.
Ezután rádobjuk a céklát, kicsit megforgatjuk, majd fél liter vízzel felöntjük és beledobunk fél húsleveskockát (vagy ráöntünk fél liter alaplevet).
Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük a céklákat, majd ha már majdnem jó, beleöntjük a paradicsompürét.
Forraljuk további 1-2 percig. Levesszük a tűzről, turmixgépbe öntjük és krémesre turmixoljuk.
Ha túl sűrű, öntsük vissza a fazékba és engedjük fel még egy kis vízzel, de vigyázzunk a fűszerezésbe, nehogy felhíguljon. A leves akkor jó, ha a paradicsom csak halványan érződik, de megmarad a cékla édeskés, de a bors miatt picit fűszeres íze.
Melegen, morzsolt kecskesajttal tálaljuk.
Céklás falafel
Hozzávalók:
1 doboz (400 g) főtt csicseriborsó
25 dkg főtt cékla
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál őrölt római kömény
10 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
1 citrom reszelt héja
fél marék aprított petrezselyem
só, bors
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.
Az olajat egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a hagymát, kevergetve megfonnyasztjuk, a fokhagymát is hozzáadjuk, és még 1-2 percig pároljuk.
A konzerv csicseriborsót leszűrjük, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felkockázott főtt céklát, a tojást, a zsemlemorzsát, a dinsztelt hagymát, a citrom reszelt héját és az aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt összemixeljük, amíg homogén masszát kapunk.
5 centis golyóbisokat formázunk a masszából, sütőpapírral fedett tepsibe rakosgatjuk, és 20-25 perc alatt megsütjük.
Tálalhatjuk forrón, langyosan, hidegen is – salátával tálalva, pitába téve vagy akár mártogatóssal csak úgy snacknek.
Csokis céklatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg finomliszt
15 dkg cukor
0.5 csomag sütőpor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
3 db tojás
25 dkg cékla
2 dl napraforgó olaj
A ganache-hoz:
2.5 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A céklát meghámozzuk, felszeleteljük és alufólia alatt, 180 fokon kb. 35 percig sütjük, ha szükséges, a már lekapcsolt sütőben hagyjuk tovább puhulni.
Egy tálban összeszitáljuk a lisztet, porcukrot, beletesszük a sütőport, a kakaóport. Közben egy másik edényben az olajat, az apróra vágott céklát, a tojásokat simára mixeljük.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat a céklás keverékkel egészen addig, míg tésztaállagú nem lesz. Kapcsos tortaformába öntjük, 180 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk, és sütés közben folyamatosan figyeljük.
A gananche-hoz a tejszínt közepesen alacsony lángon forráspontig hevítjük, majd megolvasztjuk benne az étcsokoládét, majd a már kihűlt tortaalapunkra csurgatjuk.
Fotók: Pinterest