Benyelték az öt százalékos áfacsökkentést a vendéglátók
Tavaly január óta kedvezményes, 5 százalékos áfát alkalmaznak az éttermi étel és a helyben készült alkoholmentes italok fogyasztására. Hamar kiderült, az áfacsökkenés után nem a vendégek számlája lett alacsonyabb, hanem a vendéglátósok jártak jól: főleg bérekre és az elmaradt fejlesztésekre fordíthatták a „megspórolt” áfát. Eltelt egy év, az éttermi étkezés tovább drágult – írja a Menedzsment Fórum.
Nem a vendégnek szólt
Mondjuk a történethez hozzátartozik, hogy senki nem is várta el az éttermektől, hogy a csökkentés hatására majd olcsóbb lesz a babgulyás, sőt a kormányzat épp annak reményében csökkentette az áfát, hogy az abból származó különbség a vendéglátóipari dolgozók fizetésében jelenik meg pluszként.
Aki értelmesen gondolkozott, az az áfacsökkentést teljes egészében visszaforgatta az üzletébe, részben bérekre, részben felújításokra, amik az elmúlt évek során elmaradtak. Senki nem gondolta és várta az árcsökkenést. Mindenki tudta, ez a két tétel fogja elvinni az áfacsökkentésből adódó plusz pénzeket
– mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Privátbankár.hu-nak.
Gyere haza mosogató
Az elmúlt évben a szakácsok és a mosogatók bére nőtt a legintenzívebben. Ezt Flesch Tamás azzal indokolja, hogy így akarják hazacsalogatni a külföldön munkát vállaló vendéglátósokat, akik jellemzően ebben a két pozícióban helyezkednek el odakint.