Az elronthatatlan bögrés mákos bejgli receptje
A bejgli tradicionális magyar karácsonyi sütemény, talán nincs is olyan háztartás, ahol ne lenne az ünnepi asztalon legalább két rúdnyi. Egyre több helyről lehet rendelni, de otthon sem olyan nagy ördöngösség elkészíteni, főleg bögrés recepttel!
Hozzávalók 2 rúdhoz (1 bögre=2,5 dl):
A tésztához:
4 bögre liszt
fél bögre vaj
fél bögre porcukor
1 bögre langyos víz
3 nagy tojás + 1 a kenéshez
fél csomag élesztő
1 teáskanálnyi só
A mákos töltelékhez:
2 bögre darált mák
1 bögre tej
1 bögre cukor
12 evőkanál mazsola
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Az élesztőt kikeverjük langyos vízben, pár percet várunk, amíg felfut.
A puha vajjal habosra keverjük a cukrot, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat.
Hozzáadjuk a masszához bögrénként a sóval elkevert lisztet, a felfuttatott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk néhány percig. A tészta akkor jó, ha nem ragad a kézhez.
Konyharuhával letakarva vagy kelesztőedényben langyos helyen kelesztjük kb. két órán át.
A töltelékhez öntsük a cukrot és a darált mákot a tejbe, és lassú tűzön forraljuk fel.
Hozzáadjuk a mazsolát, és sűrűre főzzük a tölteléket. Hozzákeverjük a citromhéjat, majd a tűzről levéve és kihűtjük.
A tésztát kettévágjuk, és vékonyra nyújtjuk.
Rásimítjuk rá a tölteléket, majd a végeket visszahajtva feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és megkenjük felvert tojással. Villával megszurkáljuk.
180 °C-ra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.
Címlapfotó: Pinterest