Almás sütik a köbön!
Az alma olcsó, könnyen elérhető és finom alapanyag, rengetegféle módon használhatjuk süteményekhez is.
Német almatorta
Hozzávalók:
125 g puha vaj
125 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
4 csepp citromaroma
3 tojás
200 g liszt
2 csapott teáskanál sütőpor
1-2 evőkanál tej
75 dkg alma
2 evőkanál sárgabaracklekvár
1 evőkanál víz
Elkészítés:
A tésztához a puha vajat fél perc alatt simára kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citromaromát. Addig keverjük, amíg egyenletes masszát kapunk.
Ezután apránként belekeverünk 3 tojást.
A lisztet elvegyítjük a sütőporral, átszitáljuk, és evőkanalanként a masszába keverjük. Közben apránként a tejet is hozzáadjuk, de csak annyi tejet használjunk, hogy a tészta a kanálra ne tapadjon rá.
A tésztát egy 28 cm átmérőjű kikent tortaformába töltjük és elsimítjuk.
A tetejére tesszük a meghámozott, negyedekre vágott, kimagozott almát. Ezeket előtte hosszába többször vágjuk be, de ne vágjuk át.
A formát az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 180 fokon (gázsütőnél 3-4 fokozaton) kb. 40-50 percet sütjük.
A sárgabarack lekvárt átszűrjük és 1 evőkanál vízzel felfőzzük. Sütés után a tésztát azonnal megkenjük vele.
Almás crumble
Hozzávalók:
15 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg vaj
8 dkg darált dió vagy darált mogyoró
2 db alma (közepes)
mazsola
Elkészítés:
Összemorzsoljuk a lisztet, a cukrot, a vajat és a darált diót vagy mogyorót.
Kivajazott tortaformába vagy kisebb tepsibe kockázzuk vagy szeleteljük az almát, megszórjuk mazsolával, majd rámorzsoljuk a tésztát.
30 percig, 175 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve sütjük, majd fólia nélkül pirítjuk további 5 percig.
Almás energiagolyó
Hozzávalók:
2 banán
1 alma
1 marék dió egészben
1 marék kókuszreszelék
1 marék mazsola (aki nem szereti, helyettesítse más aszalt gyümölccsel)
1 tk kakaópor
kb 40 dkg apróbb szemű zabpehely
Elkészítés:
Az egész diót megpirítjuk (száraz serpenyőben) és kisebb darabokra tördeljük.
Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük (nem kell meghámozni), a banánt villával szétnyomkodjuk.
Összekeverjük az almát, banánt, darabolt diót, mazsolát, kakaóport és adagoljuk hozzá a zabpelyhet úgy, hogy a végén majdnem jól formázható legyen – annál kicsit lágyabb. Azért hagyjuk kicsit lágyabbra, mert a zabpehely kis állás után megszívja magát a nedvességgel és utána lesz pont jól formázható.
Kis várakozás után golyókat formázunk a masszából és kókuszreszelékbe forgatjuk.
Fotók: Pinterest