A Ma-Hal bevezetné a halpénteket Magyarországon
Lévai Ferenc a Ma-Hal, vagyis a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az InfoRádióban beszélt a magyarországi halfogyasztásról – számolt be az Infostart. Habár a rendszerváltás óta a fogyasztásunk megduplázódott, még mindig nagyon le vagyunk maradva az EU-s halevési átlagtól.
A halfogyasztás ösztönzésére, illetve jótékony egészségügyi hatásainak hangsúlyozására hívták életre a Kapj rá! kampányt, ami ha nem is gőzerővel, de Lévai Ferenc szerint halad:
Akármennyire is lassan, és akármennyire is le vagyunk maradva az uniós vagy a világátlagtól, azt látjuk, hogy pár százalékkal, de minden évben nő Magyarországon a halfogyasztás. Ha azt nézzük, hogy az egyéb húsok fogyasztása folyamatosan csökken, akkor nyugodtak lehetünk, hogy az egészségtudatos választás az élelmiszerekben, a lehetőség a halhoz jutásban egyre több emberhez elér.
Ma átlagosan 6 kilogramm halat eszik egy év alatt egy magyar ember, míg a rendszerváltáskor még csupán 2 kiló 70 dekát, vagyis kevesebb, mint a felét a mostaninak. De persze ez a hat kiló is roppant kevés, ezért a szakember támogatja a halpéntek bevezetését:
Ha lehet, akkor egy héten egyszer együnk halat. Ha valami passzol a XXI. századi ember étrendjéhez, akkor az a fehérjék közül a hal.
A pénteki halnak vallási gyökerei is vannak: ilyenkor hagyományosan böjt van hústilalommal, de halat mégis szabad enni.