3 szuper recept csirkemellből a hétvégi ebédhez
A csirkemell az egyik legkönnyebben használható alapanyag. A semlegessége miatt gyakorlatilag bármivel ízesíthetjük és a legtöbb ember szereti is. Most 3 variációt mutatunk belőle a hétvégi ebédhez.
Csirkemell gombamártással
Hozzávalók:
4-5 csirkemell filé
50 dkg gomba
2 dl tejszín
liszt
olaj
só
bors
zöldpetrezselyem
Elkészítés:
A csirkemelleket megmossuk, leszárítjuk és félbe vágjuk, hogy ne legyen túl vastag, könnyen átsüljön. Sózzuk mindkét oldalát. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a húsokat lisztben megforgatva elősütjük benne. Félretesszük.
A megmaradt zsiradékban a felszeletelt gombát megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, zöldpetrezselyemmel ízesítjük, majd puhára pároljuk. Meghintjük kb. 1 kanál liszttel, összekeverjük és felengedjük vízzel. Jól kiforraljuk mártás sűrűségűre, végül belekeverjük a tejszínt. Tálaláskor a hússzeleteket tálra rakjuk, és ráöntjük a gombamártást. Párolt rizst kínálhatunk hozzá.
Kínai szezámmagos csirkemell
Hozzávalók:
1 db csirkemellfilé
A bundázáshoz:
9 ek liszt
1 ek olaj
2 db tojás
1 csipet só
1-1,5 dl víz
1 csomag sütőpor
A mázhoz:
10 dkg ketchup
csiliszósz vagy erős paprikakrém ízlés szerint
2 tk méz
3-4 ek szezámmag
Elkészítés:
A csirkemellet kisebb szeletekre, csíkokra vágjuk, és megsózzuk. Egy tálba beletesszük a bundázáshoz valókat (liszt, só, tojás, olaj, sütőpor), és a vízzel felöntve sűrű masszát készítünk belőle.
A mázhoz a ketchupot, a mézet, a csilit és a szezámmagot összekeverjük. A húst beleforgatjuk a bundázáshoz elkészített masszába, majd bő, forró olajban kisütjük. (Amikor a húskockát beletesszük a bő, forró olajba, figyeljünk, hogy a bunda teljesen befedje.)
A megsült húsfalatokat lecsepegtetjük, rögtön a mázba forgatjuk, majd tálra szedjük őket.
Mozzarellás-bazsalikomos csirkemell
Hozzávalók:
4 nagy csirkemell-filé
4 nagy mozzarella golyó
6 paradicsom
1 nagy csokor bazsalikom
só, bors, morzsolt oregánó
olívaolaj
Elkészítés:
A csirkemelleket hosszában magunk elé fektetjük, keresztben fél centinként bevagdossuk, de nem teljesen, az alsó egy centin maradjon egyben.
Mindenhol bedörzsöljük sóval, borssal és az oregánóval, beléjük masszírozunk pár evőkanál olívaolajat.
A mozzarellákat és a paradicsomokat is fél centisre szeleteljük, a sajtról leitatjuk a nedvességet. A bazsalikomlevelekkel együtt elosztjuk a húsok vágataiban, majd tepsire ültetjük, melléjük locsolunk 1-2 dl vizet.
180 fokos sütőbe toljuk kb. fél órára. Addig sütjük, míg a sajt megolvad, itt-ott megbarnul, addigra a hús is átsül.
Fotók: Pinterest