3 mennyei virslis sütemény szilveszterre
Szilveszterkor kötelező elem a virsli. Ehetjük magában, kenyérrel, mustárral, de készülhet belőle sütemény is, erre mutatunk három receptet.
Corn dog
Hozzávalók:
12 db virsli
1 bögre búzaliszt
1 bögre kukoricaliszt
1 csipet feketebors
1 teáskanál só
0,5 teáskanál kristálycukor
12 g sütőpor
1,25 bögre 3,5 %-os tej
1 db tojás
A sütéshez
étolaj
Elkészítés:
A lisztekhez hozzáadjuk a sütőport, cukrot, sót, őrölt borsot és összekeverjük, közepébe tesszük a tojást, majd fokozatosan a tejet is, és jó sima csomómentes tésztát keverünk. Nem szabad folyósnak lennie a tésztának, de ugyanakkor túl sűrűnek sem.
Az olajat felforrósítjuk.
Míg melegszik, a virsliket hurkapálcára szúrjuk, majd lisztbe forgatjuk, és kicsit lerázzuk, épp csak lisztes legyen, hogy ráragadjon a massza.
Egy hosszúkás pohárba töltjük a masszát, és beleállítjuk a virslit, úgy hogy ellepje az alját is a massza, majd a forró olajba tesszük.
Kb. 3 perc alatt szép barnára sülnek, akkor egy papírkéztörlőre szedjük.
Virsli malackák
Hozzávalók:
2 dl tej
2 kk cukor
2,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
1 kk só
1 tojás
5 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztához 2 dl langyos tejbe 2 kávéskanál cukorral felfuttatjuk a 2,5 dkg friss élesztőt.
A lisztbe beletesszük a sót, tojást és a vajat apró kockákra vágva.
Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. és bedagasztjuk.
Kb. 1 órát kelesztjük meleg helyen.
Kézzel lisztezett deszkán széthúzzuk, picit lenyomkodjuk és 5 felé vágyjuk.
Letakarva 30 percig kelesztjük.
Egy-egy darabot 3 felé vágunk.
Egy darab tésztát kézzel kilapítunk. Egy fél virslit beletekerünk úgy, hogy kb. 1,5 cm-re kilógjon a virsli vágott részéből. Amire érdemes figyelni: a tészta hajtása alulra kerüljön.
A kilógó virslirésznél elvékonyítjuk a tésztát.
Egész feketeborsból szemeket készítünk a malacnak, majd kevés tésztából füleket és farkat, amit tojássárgájával rögzítünk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Megkenjük őket víz+tojássárga egyvelegével.
Egy saslikpálca hegyes végével orrlyukakat készítünk a malacoknak.
Hideg sütőbe tesszük és kis lángon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Virslis kiflifalatkák
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dl tej
5 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
2 dl étolaj
virsli
A kenéshez:
1 tojás
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval hólyagosra dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük.
A virslit 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
Amikor megkelt, még egyszer jól átgyúrjuk és vékonyra nyújtjuk, akkorára vágjuk, hogy körben befedje a virslifalatokat.
Betekerjük a virsliket. Tojással megkenjük a falatokat.
Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20 percig sütjük, a sütő aljába egy lábasba vizet teszünk. Amikor épp megpirul a teteje, kivesszük és azonnal megspricceljük vízzel, így puha marad.
Fotók: Pinterest