3 fogásos olcsó menü hó végére
Igaz, hogy már nagyon-nagyon hó vége van, de kevés pénzből is össze lehet hozni egy olyan menüt, amit aztán a család garantáltan újra fog kérni.
Sütőtök krémleves baconnel és pirított tökmaggal
Fotó: Thinkstockphoto – robynmac
Hozzávalók:
1 kg kanadai sütőtök
200 g burgonya
1 dl félszáraz fehérbor
2 db leveskocka
1 kávéskanál só (ízlés szerint)
bors ízlés szerint
1 db kockacukor
1 csipet szerecsendió
3 ek tökmag
100 g bacon
1 ek tökmagolaj
1.5 l forró víz (amennyi ellepi)
Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, magjait és a rostjait kiszedjük, kockákra vágjuk.
A burgonyát megpucoljuk, szintén felkockázzuk.
Kevés felhevített olívaolajon a tököt és a krumplit pár percig pirítjuk, és mikor már jól átmelegedett, ráöntjük a fehérbort. Kb. 2 percig forraljuk.
Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, és beledobjuk a leveskockát és a kockacukrot. Puhára főzzük.
A bacont vékony csíkokra vágjuk, és egy kevés olívaolajon pirítjuk, mikor már majdnem jó, rádobjuk a tökmagot. (Takarjuk le a lábast, mert a szemek kipattoghatnak!)
A levest botmixerrel a végén pürésíthetjük, sóval, borssal, köménnyel ízlés szerint ízesíthetjük.
Tálaláskor a levest egy kis szerecsendióval meghintjük, hogy pikánsabb legyen, tetejére ropogósra sült bacont, tökmagot teszünk és tökmagolajat csepegtetünk.
Gyors bögrés pizza
Fotó: Thinkstockphoto – karandaev
Hozzávalók:
1 bögre finomliszt (2,5 dl-es bögre)
0.7 dl meleg víz
1 ek napraforgó olaj
1 kávéskanál instant élesztő
0.5 ek méz
1 kávéskanál só
1 kávéskanál fokhagymapor
Elkészítés:
Meleg vízből, mézből és az élesztőből kovászt készítünk.
Ha a kovász kész, hozzáadjuk a lisztet, olajat, sót és a fokhagymaport.
Először villával átdolgozzuk, majd a kezünkkel sima tésztává gyúrjuk.
Minimum 5 percig hagyjuk kelni (lehet többet is).
Három részre osztjuk és kör alakúra nyújtjuk.
Pici olajjal lekent pizzasütő tepsibe tesszük, majd ízlés szerint szósszal és tetszés szerinti feltéttel gazdagítjuk.
Forró, 190 °C-os sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Fahéjas-almás galette
Fotó: Thinkstockphoto – AnnaPustynnikova
Hozzávalók
A tésztához:
175 g vaj
2 teáskanál cukor
1 csipet só
235 g finomliszt
45 ml víz (jéghideg)
A töltelékhez:
4 közepes db alma
2 ek citromlé
90 g cukor
1 tk fahéj
1 csipet szerecsendió
1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a víz nélkül összedolgozzuk, majd apránként annyi vizet dolgozzunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
A tésztát átgyúrjuk, 6 egyenlő részre osztjuk, golyókká formázzuk, majd lisztezett munkalapon kb. 15 cm-es átmérőjű köröket nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Az almát meghámozzuk, felszeleteljük és meglocsoljuk a citromlével. Elkeverjük cukorral, fahéjjal, szerecsendióval és a keményítővel.
Az almákat elosztjuk a tésztákon, körben kb. 2 cm-es peremet szabadon hagyunk. A tésztaszéleket körben az almákra hajtjuk és enyhén rányomkodjuk.
30 percre hűtőbe tesszük.
190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Címlapfotó: Thinkstockphoto