3 egészséges zabpelyhes nassolnivaló
Január elején elhatározunk sok mindent. Új év, új lappal indulhatunk. Az egyik “standard” fogadalom a fogyással, egészséges életmóddal kapcsolatos. Persze az édességről ilyenkor sem könnyű lemondani, de nem is kell, sokszor elég, ha egészséges(ebb) hozzávalókat használunk. Három zabpelyhes nassolnivalót mutatunk példának.
Datolyás energiagolyó
Hozzávalók:
10 db kimagozott datolya
1 marék mazsola
1 ek méz
1,5 dl víz
8 ek zabpehely
1 kk fahéj
Elkészítés:
Egy lábasban főzzük a datolyát, mazsolát, mézet, fahéjat a vízben addig, amíg az aszalványok meg nem puhulnak.
Öntsük hozzá a zabpelyhet és egy aprítóban vagy botmixerrel aprítsuk, elegyítsük a masszát.
Kézzel formázható masszát kell, hogy kapjunk, ha túl lágy, adjunk még hozzá zabpelyhet, ha túl kemény, akkor egy kis vizet.
Golyókat formázunk belőle. Akár kókuszreszelékbe vagy szezámmagba is forgathatjuk.
Müzliszelet házilag
Hozzávalók:
100 g zabpehely
20 g szezámmag
50 g aszalt gyümölcs – pl. mazsola és datolya
30 g pirított, apróra vágott dió
140 g méz
Elkészítés:
A szezámmagot és a diót megpirítjuk.
A diót és az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat.
A mézet felmelegítjük és összekeverjük a többi dologgal.
Egy kisebb formát/dobozt kibélelünk sütőpapírral, ebbe kanalazzuk a masszát.
Ezután nedves kézzel jól lenyomogatjuk egyenletes vastagságúra. Közben lehet többször bevizezni a kezünket, így nem ragad rá.
Jó fél napig hagyjuk szikkadni. Ezután késsel darabolhatjuk.
Narancsos-zabpelyhes keksz
Hozzávalók:
10 dkg puha vaj
10 dkg barna cukor
5 dkg banán villával szétnyomva
1 evőkanál vanília kivonat
1 db tojás
1/2 evőkanál reszelt narancshéj
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
egy nagy csipet só
1 teáskanál sütőpor
10 dkg zabpehely
2,5 dkg kókuszreszelék
5 dkg durvára vágott dió
7,5 dkg csoki chips
Elkészítés:
A vajat alaposan kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a banánt, a vanília kivonatot és a tojást, végül a narancshéjat.
Egy másik edényben összekeverjük az összes többi hozzávalót, hozzákeverjük a vajas-cukros-tojásos masszához.
Két kanál segítségével gombócokat rakunk a sütőpapírral kibélelt tepsire, a gombócok között jó 5 centi távolságot hagyunk.
170 fokon 15-20 percet sütjük.
Fotók: Pinterest