Bizonyos ételek hatással vannak a lelkiállapotunkra: van, amitől jobb, és van, amitől rosszabb lesz a kedvünk. Mutatjuk, mit érdemes enni, és mit kell kerülni!
A mentális betegségek, mint a depresszió, a szorongás vagy a bipoláris zavar, egyre nagyobb figyelmet kapnak: a társadalom lassan kezdi elfogadni, hogy a mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a fizikai jóllét. Bár még mindig élnek előítéletek és tabuk a mentális problémákkal kapcsolatban, egyre nagyobb nyitottságot tapasztalhatunk, akár a mindennapi praktikák szintjén.
Ahhoz, hogy étkezéssel javítsunk a hangulatunkon, nem feltétlenül szükséges mentális betegségekkel küzdenünk. Összeszedtünk néhány ételt, amelyek bármikor megadhatják a kezdő lökést egy-egy nehéz napon, és olyan élelmiszereket is mutatunk, amelyektől inkább érdemes tartózkodni, ha hangulatingadozást tapasztalunk.
Ezt ne együk!
A táplálkozásnak jelentős hatása van a mentális egészségre: bizonyos ételek befolyásolhatják az agy kémiai egyensúlyát, így rosszabb vagy jobb hangulatot is eredményezhetnek. A feldolgozott, magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek – ilyenek például a cukros édességek, a fehér kenyér és a gyorsételek – fogyasztása vércukorszint-ingadozáshoz vezethet, ami hosszú távon stresszt és depressziós tüneteket idézhet elő.
Emellett a transzzsírok és egyéb, gyulladást okozó összetevők szintén negatívan hatnak az idegrendszerre. A transzzsírok leggyakrabban ipari hidrogénezéssel előállított zsírok formájában fordulnak elő: találkozhatunk velük feldolgozott élelmiszerekben, például sült ételekben, gyorsételekben, péksüteményekben, kekszekben, margarinokban, snackekben és egyéb, hosszú eltarthatóságú termékekben.
Röviden összefoglalva,
a sokszorosan feldolgozott élelmiszerek, a gyorsételek, illetve a magas cukor- és zsírtartalmú ételek
hordozzák a legtöbb kockázatot a negatív hangulatbefolyásolás szempontjából.
Ezt fogyasszuk helyette!
Ezzel szemben vannak olyan ételek, amelyek javítják a hangulatot és támogatják az agy egészséges működését. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért az ebben gazdag halak – például a lazac és a makréla – fogyasztása segít az agysejtek működésének optimalizálásában. A diófélék és a magvak, amelyek jó minőségű zsírokat és antioxidánsokat tartalmaznak, szintén serkentik a lelki jóllét érzetét. A zöld leveles zöldségek, amelyek rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, támogatják az agy megfelelő működését, míg a probiotikumokat tartalmazó ételek, például a joghurt, pozitív hatással lehetnek a bélműködésre, ami szintén nagyban csökkenti a stresszérzetet.
Fotó: Getty Images
Fontos megjegyezni, hogy a mentális egészség és az étkezési szokások közötti kapcsolat nem egyszerű, és az élet számos egyéb aspektusában is sokat tehetünk lelki jóllétünk megteremtése érdekében. Az egészséges életmód részeként a kiegyensúlyozott étrend mellett a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű alvás és a stressz helyes kezelése is elengedhetetlen. Az egészséges élelmiszerek fogyasztása azonban remek támogatója lehet a lelki jóllétünk érdekében végzett munkának.
HIRDETÉS
Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.
Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer/ Fotó: Phytotec Hungária Bt.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!