Ételek, amelyeket pollenallergiásként jobb elkerülni!

Startlap - Szponzorált tartalom
A pollenallergiások gyakran tapasztalhatnak tüneteket bizonyos ételek miatt is. Ennek oka, hogy a gyümölcsök és zöldségek hasonló fehérjéket tartalmaznak, mint egyes virágporok.

A pollenallergia olyan allergiás reakció, amelyet a növények által termelt pollen okoz. A pollen vagy virágpor egy ártalmatlan anyag, amely a növények szaporodási folyamatában létfontosságú. A pollenallergiában szenvedők szervezete viszont veszélyes anyagként azonosítja a levegőbe került szemcséket, ez pedig védekező reakciót indít be a testben.

A pollenallergia tünetei általában az allergén növény virágzási időszakában jelentkeznek. Az érintettek a következőket tapasztalhatják:

  •   orrfolyás,
  •   orrdugulás,
  •   viszkető torok illetve orr,
  •   tüsszögés,
  •   viszkető, illetve könnyező szemek,
  •   nehézlégzés,
  •  köhögés,
  •  fáradtság.

Tavasszal leginkább a fák, például a nyírfa, éger vagy tölgy pollenjei állhatnak az allergia hátterében. Nyár elején a fűfélék, többek között a perje vagy a timótfű pollenjei válthatnak ki tüneteket, a nyár végi, őszi időszakban pedig a gyomnövények, például a parlagfű pollenjei okozhatnak allergiát.

A pollenallergiában szenvedőknek érdemes odafigyelniük arra, hogy egyes ételek keresztreakciót válthatnak ki. Keresztallergiáról akkor beszélhetünk, amikor az allergiás személy immunrendszere egy bizonyos anyag (ebben az esetben pollen) mellett más anyagok miatt is allergiás reakciót indít be. Ennek az az oka, hogy egyes virágporok hasonló szerkezetű fehérjéket tartalmaznak. Mivel az ételekben (gyümölcsökben, zöldségekben) lévő fehérjék hasonlítanak a pollenekére, a keresztallergia viszonylag gyakran fordul elő pollenallergiásoknál.

Nyírfapollen-allergiánál az alma, cseresznye, szilva, őszibarack, sárgabarack, zeller, körte, mogyoró, dió és sárgarépa válthat ki sokszor keresztallergiát.

Forrás: Getty Images

Parlagfűpollen-allergia esetén a cukkini, napraforgómag, kamillatea, dinnyefélék (például görögdinnye és sárgadinnye), banán és uborka lehet tiltólistás étel.

A fűpollen-allergiában szenvedőknek a paradicsom, borsó, szójabab és földimogyoró okozhat allergiás reakciót.

A fekete üröm pollenallergia érintettjei pedig egyes fűszerek (koriander, petrezselyem, ánizs, bazsalikom, bors, menta) mellett a zeller és a sárgarépa fogyasztásánál legyenek figyelmesek.

Az allergia és a keresztallergia mindenkinél más és más módon jelentkezhet. Az orvosi konzultáció mellett ezért fontos figyelni a test reakcióira is.

HIRDETÉS

 

A pollenallergia kellemetlen orrtüneteinek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, enyhíti az orrdugulást, orrfolyást. Egyedülálló összetevője a természetes eredetű, sejtvédő molekula, az Ectoin®, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray nem okoz hozzászokást, tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

 

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz /
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL

 

OLVASSA EL A HASZNÁLATI  ÚTMUTATÓT,

 

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ez is érdekelhet

képcím

Így lettem „vénségemre” pollenallergiás (x)

képcím

Trükkök, amelyek segítenek a tomboló pollenallergián

képcím

Hőség kint és bent: még az orrunkat is hidratálnunk kell (x)